כשהייתי צריכה לטפל בתסמיני גיל המעבר שלי, למרות היותי 'חזק בתחום', הבנתי כמה כוחות ונחישות הייתי צריכה לגייס כדי לטפל בעצמי בצורה מייטבית. לדאוג לבריאות ולתפקוד שלי כעת ובעתיד.
השינויים הפיזיים והרגשיים משמעותיים, האנרגיות – לא משהו והמערכת, שאמורה לטפל בי, גם לא משהו.
התמודדתי ועדיין, עם שאלות כמו: למי לפנות, מי בקי ב'גיל המעבר', כיצד לטפל. האם טיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר מתאים גם לי. בקיצור – מסע שלא נגמר והרבה סוגיות לטפל בהן. אחת מהן היא ההחלטה על טיפול הורמונלי, על כל המשתמע ממנו – לטוב ולרע (על זה במאמר על התועלת והסיכון הפוטנציאליים).
המאמר הזה מעלה שאלות שחשוב שתתני עליהן את הדעת בבואך לקבל החלטה על טיפול הורמונלי בגיל המעבר. אני מקווה שהוא יסייע לך לקבל את ההחלטה המיטבית עבורך.
מי יכולה להפיק תועלת מטיפול הורמונלי בגיל המעבר?
היתרונות של הטיפול ההורמונלי עשויים לעלות על הסיכונים אם את בריאה, מתחת לגיל 60, המחזור האחרון שלך היה לפני פחות מ-10 שנים ואת:
- סובלת מגלי חום בינוניים עד חמורים. טיפול סיסטמי באסטרוגן נמצא (במחקרים) כטיפול היעיל ביותר להקלה על גלי חום והזעות לילה.
- מוטרדת מתסמינים אחרים של גיל המעבר. טיפול הורמונלי יכול להקל על תסמינים הנובעים משינויים הורמונליים כמו: קשיים בשינה, חרדה, שינויים במצב הרוח, יובש בנרתיק ואי נוחות במגע מיני, תסמיני שלפוחית השתן ועוד
- בסיכון לאוסטאופורוזיס ושברים. גם אם את לא סובלת מתסמיני גיל המעבר. אסטרוגן סיסטמי יסייע בהגנה מפני אוסטאופורוזיס (מחלת דלדול העצם) ומניעת שברים.
- חווה מנופאוזה מוקדמת. נשים שהמחזור שלהן פסק לפני גיל 45 בעקבות הסרת שחלות, טיפול תרופתי או ללא סיבה ידועה – חוות חסר הורמונלי ממושך יותר מהאישה הממוצעת. לכן, במטרה לשמור על בריאותן לאורך זמן, חשוב שיקבלו טיפול הורמונלי לפחות עד גיל 51, גיל המנופאוזה הממוצע (שנה ללא מחזור חודשי)
טיפול הורמונלי אינו מומלץ במצבים הבאים
- אם את מעל גיל 60 ולא קיבלת מחזור יותר מ-10 שנים
- סרטן שד, שחלה או רחם בעבר או בהווה
- קרישי דם
- קרישיות יתר (תלוי בסוג ומצריך התאמת דרך הנטילה)
- יתר לחץ דם לא מטופל ולא מאוזן
- התקף לב, או מחלת עורקים כליליים
- מחלת כבד פעילה
- דימום נרתיקי לא מאובחן
- מחלות רקע לא מאוזנות
שוחחי עם הרופא/ה שלך על היתרונות והסיכון בטיפול ההורמונלי בהקשר למצב הרפואי שלך ולתסמינים שאת חווה. יש הרבה חלופות שיכולות להתאים לך ולסייע לך להתמודד עם התסמינים.
מתי תוכלי להתחיל טיפול הורמונלי בגיל המעבר
תוכלי להתחיל מיד כשתתחילי לחוש את תסמיני הגיל, ללא קשר לנוכחות מחזור ווסתי.
במחקרים נמצא שיש לקחת בחשבון את מה שהוגדר כ'חלון ההזדמנויות' להתחלת טיפול הורמונלי.
משמעו: מתי ניתן להתחיל טיפול הורמונלי, כך שיגרום לתועלת מרבית ויפחית את הסיכון לנזק אפשרי.
נמצא ש'חלון ההזדמנויות' הינו עד גיל 60 ועד עשר שנים מהמחזור האחרון.
היום יש נטייה לאפשר לנשים, בתנאים מסויימים, להתחיל טיפול הורמונלי אחרי גיל 60. במקרה כזה הטיפול ינתן במינון הנמוך ביותר האפשרי. רצוי במדבקות או בג'ל, לספיגה דרך העור, במקום בטבליות דרך הפה.
שאלות, לברור עם עצמך, לגבי דרך נטילת ההורמונים
אם החלטת לקבל טיפול הורמונלי, לפני שתקבלי החלטה על דרך הנטילה הנכונה לך, רצוי שתשאלי את עצמך מספר שאלות הקשורות להעדפות שלך ולאורח חייך:
- האם מתאים לי לקבל טיפול שכרוך בהכי פחות התעסקות?
- האם יותר נוח לי ליטול טבליה כל יום או שיש לי נטייה לשכוח?
- האם יהיה לי נוח להדביק מדבקה על העור? האם אזכור להחליפה פעמיים בשבוע?
- האם אני אלרגית לפלסטרים?
- האם אני רוצה לקבל הורמונים לטיפול בכל התסמינים שלי או רק ליובש נרתיקי?
כפי שציינתי במאמר הקודם, קיימים שני הורמונים עיקריים במינונים ובתכשירים שונים. כל אישה יכולה להתאים, ביחד עם הרופא/ה המטפל/ת, את הטיפול שהכי יעיל עבורה.
מתי להפסיק טיפול הורמונלי
אין זמן 'נכון' להפסיק טיפול הורמונלי ואין הגבלה למשך נטילת הטיפול.
משך הטיפול תלוי בגורמי הסיכון האישיים ובתסמינים. התסמינים הקשים ביותר נמשכים בדרך כלל ב- 5 השנים הראשונות של גיל המעבר.
בסופו של דבר, ברוב המקרים מסתגל הגוף לרמות הנמוכות של אסטרוגן. לכן, לאורך הזמן, אפשר להוריד את המינון עד להפסקת הטיפול ולראות איך האישה מגיבה. יש נשים שחוות תסמינים מטרידים לאורך שנים רבות והן תוכלנה להמשיך בטיפול.
יש נשים שמפסיקות את הטיפול לאחר 4-5 שנים בגלל פוטנציאל הסיכון לסרטן שד. אחרות מפחיתות את המינון או שעוברות לנטילה דרך העור.
גלי חום יכולים לחזור, או לא, לאחר הפסקת הטיפול ההורמונלי. לכן אני ממליצה לך לשקול את העיתוי הכי נכון לך להפסקת הטיפול. אם גלי חום יחזרו, יטרידו אותך ויפגעו שוב באיכות חייך, תצטרכי לשקול, ביחד עם הצוות המטפל, את הסיכון האישי שלך לעומת התועלת, ועל סמך זה להחליט על האפשרות הטובה ביותר עבורך.
עצות להפסקת טיפול הורמונלי
- נסי להיות ללא טיפול לפחות למשך 3 חודשים לפני שתחליטי אם להפסיקו לחלוטין או לחדשו.
- אם את נוטלת תכשיר במינון גבוה, נסי ליטול תכשיר במינון נמוך יותר 3 חודשים, לפחות, לפני ההפסקה.
- אל תנסי להיגמל על ידי נטילת הורמונים כל יומיים. שימוש לא סדיר עלול להוביל לדימום.
- אם התסמינים יחזרו לאחר הפסקת הטיפול, בדקי האם הם מטרידים כמו קודם, איזו השפעה יש להם, האם יש אפשרויות לא הורמונליות שיכולות לעזור בשלב זה?
אם תבחרי לחזור לטיפול ההורמונלי שוחחי עם הרופא/ה שלך על המינון, הסוג ודרך הנטילה. ייתכן שלא יהיה צורך באותו תכשיר שנטלת קודם. מכיוון שטבליות עשויות להתאים לרבות, לאחר גיל 60, אך עם העלייה בסיכון לפקקת ורידים עמוקים, הקשורה לגיל, רצוי ליטול אסטרוגן דרך העור, במינון היעיל הנמוך ביותר, ועם פרוגסטרון מתאים.
חלופות לטיפול הורמונלי בגיל המעבר
יתכן שתוכלי להתמודד עם גלי החום באמצעות שמירה על אורח חיים בריא, כמו: שמירה על טמפרטורת גוף נמוכה, שתייה מרובה (כ8-10 כוסות מים ליום), הגבלת משקאות המכילים קפאין ואלכוהול, והפסקת עישון, תרגול טכניקות להפחתת מתחים (כמו נשימות, דמיון מודרך או מדיטציה).
ישנן תרופות מרשם וללא מרשם ותוספים שעשויים להקל על גלי חום.
כמו כן טיפולים מהרפואה המשלימה, כמו דיקור סיני, צמחי מרפא, יוגה נשית ועוד.
מידע מפורט תמצאי בפוסט 'גלי חום בגיל המעבר'.
ליובש נרתיקי וכאב במגע מיני העזרי בחומרי סיכה (לוּבּריקנט, lubricant), המפחיתים את החיכוך במהלך מגע מיני.
לסיכום
- לא כל הנשים בגיל המעבר זקוקות לטיפול הורמונלי, אל תרגישי לחץ לקחת אותו.
- קל יותר לדבר על שינויים באורח החיים, שעשויים להקל על התסמינים ולהשפיע על בריאותך לאורך שנים, כמו שמירה על משקל תקין או פעילות גופנית, מאשר לעשותם בפועל ולאורך זמן. אבל חשוב לנסות.
- אם את כן נוטלת טיפול הורמונלי שוחחי עם הרופא/ה על המינון, דרך הנטילה והצורך בפרוגסטרון.
- טיפול הורמונלי בהתוויה המומלצת, מספק יותר יתרונות מאשר סיכונים לרוב הנשים שמתחילות מתחת לגיל 60 או בתוך 10 שנים מגיל המעבר
- היי מודעת לסיכונים בשימוש לטווח ארוך ואזני את היתרונות מול הסיכונים עבור עצמך. רק לעתים רחוקות טיפול הורמונלי נדרש לנצח. שקלי מתי להפסיק
מכיוון שמקורן של הרבה מהחששות של הנשים מגיל המעבר ומתסמיניו הוא בחוסר ידיעה, אני מקווה שקריאת המאמרים שעוסקים בטיפול הורמונלי, גורמת לך לחוש יותר ביטחון בידע שלך, ביכולת שלך לקבל החלטות, להתמודד עם אתגרי הגיל ואף לצמוח ממנו.
גיל המעבר יכול להיות שלב חיובי ומלהיב, אך נשים רבות יזדקקו לתמיכה בהתנהלות עם ההשפעות של השינויים ההורמונליים והאפשרויות השונות להקלה משמעותית, אשמח לסייע לך לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורך.
אם המידע הזה עזר לך בהתלבטות לגבי הטיפול ההורמונלי הנכון לך, ואת חושבת שגם חברותיך יוכלו להיעזר בו את מוזמנת להעביר להן אותו.
האם טיפול הורמונלי דרך כדור יומי הוא טיפול יעיל בגלי חום?
האם הוא ניתן דרך רופא משפחה?
או שצריך לקבוע תור לרופא נשים?
אתר מצויין, תודה נורית.
לחצן דרך העבודה – לא פעיל
תודה ויווק, אני שמחה לשמוע ממך
טיפול הורמונלי שניתן ככדור יומי בבליעה או במדבקה על העור נמצא הכי יעיל לטיפול בגלי חום.
מידע נוסף תמצאי בפוסט "טיפול הורמונלי בגיל המעבר – כל מה שחשוב שתדעי"
ובפוסט "טיפול הורמונלי בגיל המעבר – התועלת והסיכון הפוטנציאליים".
מידע על גלי חום ראי בפוסט "כה שכיח, כה אופייני וכה מטריד – גלי חום בגיל המעבר".
להתאמה אישית של הטיפול ההורמונלי אני ממליצה לך לפנות לרופא/ת נשים שזה תחום עיסוקם.
לחצן "שיטת הפעולה" פעיל, מקווה שכך גם אצלך
בהצלחה