גיל המעבר יכול לגרום לתסמינים גופניים מאתגרים – אך לא רק!
הוא יכול גם להפוך למטוטלת שגורמת לשינויים, לעיתים קיצוניים, במצב הרוח. התופעה שכיחה מאד, עולה ברוב שיחות הנשים ובאה לידי ביטוי בקרב יותר מ 50% מהן, בגילאי 45-55, ולעיתים גם לפני.
התמודדות עם מצבי רוח לא זרה לנו כנשים, אך גורמי הלחץ של החיים המודרניים, לצד חוסר איזון הורמונלי (האופייני לגיל), יכולים לעיתים ל'הוציא אותנו מהכלים'. להשפיע על תחושת הרווחה הכללית שלנו ושל סובבנו מרגיש לעיתים כמו אתגר בלתי אפשרי.
למרבה המזל, יש דרכים יעילות להתמודד עם השינויים ולהיטיב את ההרגשה.
להלן הפירוט אודות השינויים, הסיבות, גורמי הסיכון, אפשרויות הטיפול ומצבים קיצוניים.
שינויים במצב הרוח
לכל אישה סביבה שונה ודרך ייחודית לניהול הרגשות והמתחים שלה, ולכן חווה אחרת את השינויים במצב הרוח.
נשים מספרות על:
- תנודות קיצוניות או פתאומיות במצב הרוח
- תגובות רגשיות לא מוסברות ולא תואמות את הסיטואציה
- עצב והתקפי בכי בלתי נשלט
- קשיים בריכוז וחוסר מוטיבציה
- נרגנות, כעס ותוקפנות
- מתח מוגבר, חוסר סבלנות ו'פתיל קצר'
- קשיים בשינה
- חרדה
- דיכאון
למרות שהתסמינים הללו פחות גלויים לעין, הם עלולים להיות מתישים כמו כל תסמין גופני, ואין לפטור אותם על הסף. עצם ההבנה, שהם אופייניים לגיל ושנשים רבות חוות אותם, מקלה, מסייעת לראות אותם בפרספקטיבה אחרת ולמצוא דרכים להתמודדות, ובעת הצורך – לפנות לעזרה. אף אחת לא אמורה להרגיש לבד במאבק עם קשיים אלו, כמו עם קשיים אחרים בחיים
יש מה לעשות ויש למי לפנות לעזרה.
הגורמים לשינויים במצב הרוח
חלק מהנשים נוטות יותר לשינויים במצב הרוח, בהתייחס לביוכימיה, לרגישות לשינויים ההורמונליים בגיל המעבר, לגורמים לאישיותן הספציפית, לסביבה ולגורמים נוספים כמו:
ירידה ברמת האסטרוגן, המשפיעה גם על ירידה ברמת ההורמון סרוטונין (בעל התפקיד המרכזי בוויסות מצב הרוח).
תסמינים נוספים של גיל המעבר – עייפות, קשיים בשינה, גלי חום ועוד, עלולים לגרום לשינוים ואף להחריף את מצב הרוח.
גורמים רגשיים-חברתיים – שינוי בסטטוס המשפחתי, בתעסוקה, טיפול בהורים מזדקנים. חשש להזדקן, סיום תקופת הפוריות, שינויים בדימוי העצמי ובדימוי הגוף, תסמונת ה'קן המתרוקן' ותחושת ריקנות.
גורמים פסיכולוגיים – מקרים קודמים של דיכאון, חרדה ו/או חשיפה לארועים טראומתיים
גורמים בריאותיים – התמודדות עם מצב בריאותי ירוד ו/או תופעות לוואי של תרופות שונות וחסר בויטמינים
דרכים להקלה וטיפול
אין דרך אחת לנהל את התסמינים, הפיזיים/הרגשיים, של גיל המעבר, ואין טיפול זהה לכל הנשים. מגוון טיפולים מאפשר לבחור את האחד ש'יעשה את העבודה הטובה ביותר' עבורך.
תחילה רצוי להקדיש זמן (ככל הנדרש), להסתגל לשינויים הפיזיים והרגשיים שאת חווה. להבין ולקבל את החיוביים והשליליים ומי שאת בנקודת הזמן הזו.
חשוב להתחיל בשיטות טבעיות, עם הכי פחות תופעות לוואי, ולהתקדם משם.
זה אומר ששינויים באורח החיים הם בדרך כלל המקום הטוב ביותר להתחיל בו. כדוגמת שינה מספקת, פעילות גופנית סדירה ושמירה על תזונה מיטיבה ועשירה בחומרים מזינים.
שילוב של רפואה משלימה עם שינויים באורח החיים יובילו לתוצאות טובות. צמחי מרפא, ויטמינים ותוספי מזון (בהתאם לצורך). רפואה סינית ודיקור, וואטסו וטכניקות להפתחתת מתחים (כמו מיינדפולנס, תרגילי נשימה ומדיטציה), שאפקטיביות בניהול חלק מהתסמינים הרגשיים והקוגניטיביים של גיל המעבר. כל זאת לצד פעילות משקמת כמו יוגה ופילאטיס, המאפשרים לגוף וגם לנפש להתאושש ולחזור לאיזון.
אם לא חל שיפור ואת עדיין חווה שינויים משמעותיים במצב הרוח, מוזמנת לפנות לרופא/ה המטפל/ת ולהתייעץ לגבי תרופות מרשם
טיפול רגשי
טיפול רגשי, אישי או קבוצתי, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT – Cognitive behavioural therapy) ואחרים, יכולים מאד להועיל בהתמודדות עם חלק מהתסמינים הרגשיים של גיל המעבר. הטיפול כרוך לעיתים בעלויות גבוהות ובמקרים מסויימים, הוא עשוי להיות מלווה בטיפול תרופתי.
טיפול תרופתי
טיפול תרופתי ניתן בהתאם למצבה הבריאותי וצרכיה של האישה וכרוך בתופעות לוואי. לכן חיוני לעבור הערכה רפואית כדי לקבוע את נחיצותו ולהבין אם תופעות הלוואי עולות על יתרונותיו.
טיפול הורמונלי סיסטמי (המשפיע על הגוף כולו) נמצא כמסייע לשינויים במצב הרוח בגיל המעבר. כמו כן, הוא הוכח כיעיל לטיפול בתסמינים גופניים, אשר עלולים, אם הם חמורים ולא מטופלים, להשפיע על מצב הרוח. לדוגמא, קשה להרגיש טוב ולתפקד כרגיל כשגלי חום שוטפים אותנו ביום ובלילה ומונעים מאיתנו שינה. טיפול הורמונלי אינו מתאים לכולן ומצריך התאמה אישית. הוא יכול להתאים לנשים שאינן מסוגלות/רוצות ליטול תרופות נוגדות דיכאון, או בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון.
תרופות נוגדות דיכאון, חרדה ואחרות. תרופות נוגדות דיכאון פועלות באמצעות ויסות רמת המוליכים העצביים במוח (סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין), בעלי תפקיד מרכזי בוויסות מצב הרוח.
ניתן לטפל בשלוש הרמות האמורות האמורות לעיל, כטיפול בודד או בשילוב של כמה מהם . מאחר וגיל המעבר יכול להימשך שנים ספורות, נשים עשויות לעבור בין גישות טיפוליות שונות, כמענה לתסמינים ולצרכים המשתנים שלהן.
דרכים לעזרה עצמית
פני לך זמן בכל יום
למרות עומס המטלות והמחשבה שבלתי אפשרי לקחת לעצמך חצי שעה (ואף יותר), זה איננו פינוק וחשוב עבורך כמו גם לסובבים אותך. תבחרי פעילות שמיטיבה איתך, מנוחה קצרה, הליכה או שהות בחיק הטבע, מדיטציה, יוגה, בילוי עם אנשים תומכים ואופטימיים ואפילו טבילה באמבט, ימלאו אותך באנרגיה חיונית וישפרו את מצב רוחך.
חשבי על טריגרים
דברים שגורמים להחמרת השינויים במצב הרוח שלך. זה יכול להיות יום לחוץ בעבודה, הצפה של מטלות בבית ועוד. תוכלי לנהל יומן של התסמינים שאת חווה ולחשוב על דרכים להימנע, או להפחית, את הסיטואציות הללו.
שתפי מישהי/הו שמבין אותך ותומך בך
דמות קרובה ומחזקת המביאה אנרגיות אופטמיות. במקום להישאר לבד עם רגשותיך מצאי את ה- 'שסתום' שמשחרר לחץ, ועם מתווסף אליו חוש הומור, קיבלת בונוס.
שינויים במצב הרוח בגיל המעבר יכולים לגרום לחיכוך בינך לבין משפחתך, חברות או קולגות בעבודה. אם זה כך, נסי למצוא זמן שקט ושוחחי איתם ברוגע על מה שקורה.
טפלי בתסמינים שמטרידים אותך
הקלי על עצמך בכך שתשפרי את איכות ומשך השינה שלך, פעלי להפחתת גלי חום והזעות ליליות, טפלי ביובש נרתיקי, בכאב במגע מיני ובתסמינים אחרים שמשבשים את היומיום שלך.
חפשי סיבה שתגרום לך לחייך במהלך היום
לעיתים אנו נוטות להתעלם מהזדמנויות רבות בשגרת יומנו לחוות שימחה. עבודת צוות מפרגנת, מחווה נדיבה, מילה טובה או הישג משמעותי.
התוכלי לעצור לרגע ולהבחין בהם?
ניסית פעם לחייך לזרים שחולפים על פניך? זו חוויה מוזרה שהופכת בהדרגה לנעימה, כשמקבלים אינטואיטיבית חיוך בחזרה. החיוך גורם למוח לייצר אנדורפינים המפחיתים כאב פיזי ונפשי, ויוצרים תחושת רווחה ושיפור במצב הרוח.
חוויות מלהיבות
ממלאות באנרגיה, מעניקות תחושת אושר ותקווה ויכולות גם לשנות את מסלול חייך.
בחרי באחד, או בכמה מהרעיונות הללו (או אחרים) ונסי לשלבם בחייך. תתחילי בצעד קטן, תתמידי בו ותוכלי לחוש בהטבה.
שינויים קיצוניים במצב הרוח
בעוד ששינויים במצב הרוח הם נורמטיביים בגיל המעבר, תסמינים רגשיים מצביעים לפעמים על מצב חמור יותר. שינויים קיצוניים במצב הרוח הנמשכים זמן ממושך ומעמידים את האישה/אחרים, בסכנה לנזק, מחייבים עזרה מקצועית.
אם את מזהה שמצב רוח ירוד גורם לך להסתגרות, להפרעות בתפקוד היום-יומי ולמחשבות טורדניות חשוב שתפני בהקדם לרופא/ה פסיכיאטר/ית, בעדיפות למומחה לטיפול בנשים בגיל המעבר. הרופא/ה יאבחן בין דיכאון, שנובע משינויים הורמונליים, לבין דיכאון קליני ולמצבים נפשיים אחרים, ויתאים עבורך את הטיפול והתמיכה הרגשית, לה את זקוקה על מנת להשתחרר מהתחושות הקשות.
יש תקווה לשינוי והטבה
השינויים במצב הרוח, כמו התסמינים האחרים של גיל המעבר, מופיעים בעקבות חוסר איזון הורמונלי המתרחש בשלב הפרימנופאוזה (מחזור הווסת ממשיך אך יכול להיות לא סדיר). שלב זה מסתיים שנה לאחר המחזור האחרון, ההורמונים מתייצבים ברמתם הנמוכה, הגוף מסתגל לשינוי והתסמינים, הפיזיים והרגשיים, מתמתנים עד להיעלמותם (בדרך כלל). עד שתגיעי לשלב הזה יכולים לעבור מספר שנים וחבל שתסבלי לאורך זמן כשיש פתרונות יעילים, שישפרו את הרגשתך.
אם מצאת שהמידע הזה חשוב ואת חושבת שהוא יכול להועיל לנשים נוספות, את מוזמנת להפיץ אותו לחברות ולסובבות אותך.
ולא לשכוח הזכיר או לגרום להן לשמוח
0 תגובות