שיטת העבודה

נשים רבות באמצע-סוף גיל הארבעים, ולעיתים אף קודם לכן, מתחילות לחוות תסמינים שונים, בעצמות שונות,
המשפיעים על הגוף, העולם הרגשי וחיי המין.
תופעה זו מתרחשת כתוצאה מירידה בהפרשת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון מהשחלות, ויכולה להימשך מספר שנים.
מרבית התסמינים לא בהכרח ספציפיים לגיל ויכולים להיות מבלבלים וקשים להבנה, אפילו לרופא/ה המטפל/ת,
לכן הכרת התסמינים וערנות לשינויים חשובה לאבחון ולהתאמת הטיפול.

העדר ידע מהימן, מבוכה, בלבול וחשש מטיפול הורמונלי, גורמים לנשים רבות להימנע מכל טיפול  ולהמשיך לסבול.
חשוב לדעת שהתסמינים משתפרים ואף נעלמים עם שינויים באורח החיים, טיפולים תרופתיים ורפואה משלימה
וכי שמירה על איכות החיים בשלב זה היא משמעותית גם לשמירה על הבריאות בעשורים הבאים של חיינו.

שיטת עבודה בינתחומית שכוללת פרספקטיבה מקצועית רחבה מצד אחד ועמוקה וממוקדת מן הצד השני נותנת מענה בו זמנית להיבטים הפיזיולוגים, הרגשיים, המנטאליים ורוחניים.

עקרונות השיטה

4

עבר, הווה, עתיד

3

התאמה אישית

2

כלים שלובים

1

אתיקה מקצועית

אתיקה מקצועית

מחוייבות לקווי היסוד והנחיות הטיפול של האגודה הישראלית לגיל המעבר, האגודה האמריקאית  The North American Menopause Society (NAMS) והאגודה הבריטית (BMS)  British Menopause Society

כלים שלובים

מחוייבות לאבחון הוליסטי של התסמינים השונים ומענה למצוקות גיל המעבר כמו גם לתחומים נוספים בבריאות ובחולי כמו: בריאות העצם, הלב, אנדוקרינולוגיה, כאב, פוריות, מיניות, אורו-גינקולוגיה, בריאות הנפש ועוד. מענה משולב סביב הצרכים של האישה, כולל הפנייה למומחים בתחומים השונים.

התאמה אישית

מחוייבות למענה ייחודי דיסקרטי ומכבד – החסר באסטרוגן משפיע על כל אישה באופן שונה וכך גם התגובה לטיפולים. ההכוונה, ההדרכה והליווי מבוססים על התסמינים שאת חווה, השפעתם על איכות חייך, העבר הרפואי שלך ושל משפחתך, גורמי הסיכון שיש לך, תוצאות בדיקות, אורח חייך והעדפות האישיות שלך.

עבר, הווה, עתיד

מחוייבות למניעה לצד טיפול – מענה אופטימלי בגיל המעבר הוא פתח לחיים בריאים בשנים הבאות. הדגש מושם על הערכת התסמינים והשפעתם על היום יום שלך בכל היבטי החיים וכן על ההשפעה ארוכת הטווח של החסר באסטרוגן על בריאותך הכללית: העצם, הלב, מערכת השתן והנרתיק.

שאלות נפוצות ותשובות

אני כבר לא סובלת מהתסמינים ועדיין רוצה להכין את עצמי לבאות, מה השיטה שלך יכולה לתרום לי בעניין?

נפלא שהתסמינים חלפו ושבת להרגיש שוב "בעורך".
עם הגיל והחסר באסטרוגן אנו חשופות יותר לתופעות כמו החלשות שרירי האגן וצניחת אברים (רחם, נרתיק), ירידה בצפיפות העצם, אוסטאופורוזיס וסיכון לשברים, תחלואה לבבית ועוד.
המטרה בהיבט הפיזי כעת תהיה מניעת תחלואה. נוכל לעשות זאת באמצעות בחינה של המצב הרפואי וגורמי הסיכון שלך, התייחסות לעבר הרפואי המשפחתי, הפנייה לבדיקות שיגרה ואחרות, הדרכה לאורח חיים בריא ובהתאם לצורך הפנייה למומחים בתחומים השונים למעקב וטיפול.

למה את חושבת שגיל המעבר הוא הזדמנות לקראת העתיד?

מאמינה שהתקופה הזו בחיינו היא צומת דרכים שמאפשרת לנו להתבונן אחורה על הדרך שעשינו, ההישגים והאתגרים, המצב הבריאותי, הרצונות והחלומות. להתבונן באופטימיות בחיינו, לבדוק מחדש את סדר העדיפויות שלנו, להחליט מה נכון לנו היום ומה היינו רוצות לשנות או לחזק ולהתחיל לעשות את השינויים הנדרשים בהתאם.

במישור הפיזי – נוכל להכין את הגוף שלנו לעתיד, לשמור על התפקודים שלנו ואף לשפר אותם באמצעות התאמות באורח החיים כמו מעבר לתזונה בריאה, פעילות גופנית, והפסקת עישון וכן עריכת בדיקות שיגרה (שאולי מזמן לא עשינו), טיפול בתסמיני הגיל המטרידים ולפעול למניעת מחלות.

במישור הרגשי, זוגי, מיני, משפחתי, חברתי, תעסוקתי ורוחני – זו הזדמנות להעריך מחדש את אורח חיי ואת מה שחשוב לי, לעשות התאמות ולהכניס לחיי הבוגרים משמעות, סיפוק ושימחה.

אני צעירה ולמרות זאת חווה תסמינים של גיל המעבר, בשל ניתוח שעברתי לכריתת שחלות, האם יש טעם בטיפול, התייחסות לזה ?

מצבים רפואיים שונים גורמים גם לנשים צעירות מתחת לגיל 44 לחוות את תסמיני גיל המעבר טרם הזמן. זה קורה לעיתים באופן טבעי, במצבים בריאותיים מסוימים ובעקבות התערבות רפואית, תרופתית או ניתוחית, כמו לאחר ניתוח לכריתת רחם או שחלות, טיפול בכימותרפיה או הקרנות לאגן התערבות רפואית כזו גורמת לתסמיני גיל המעבר להופיע בבת אחת (ולא בהדרגתיות) ולהיות חריפים יותר.               

נשים שחוות חסר הורמונלי בגיל צעיר (מכל סיבה) תחיינה שנים רבות יותר ללא השפעתם המיטיבה של ההורמונים ויש לזה השלכות בריאותיות אותם חשוב למנוע (כמו דלדול העצם ואוסטאופורוזיס, מחלות לב, יובש נרתיקי והשלכותיו על מערכת המין והשתן ועוד).

טיפול באישה כזו חשוב שיתמקד בהקלה על התסמינים ושמירה על איכות החיים, מניעת מחלות ומעקב רפואי מסודר.

למה חשוב שניפגש?

זה יכול להיות מבלבל ומפחיד לחוות תסמינים שמשבשים את התפקוד היום יומי, הגוף משתנה ומופיעות פתאום תופעות שלא נראות קשורות אחת לשנייה.
זה עוד יותר מאתגר לעבור את כל השינויים הללו דווקא בשיא הפריחה והקריירה מצד אחד ומצד שני בתקופה בה חלים שינויים בבית, בסביבה וגם בעולם הפנימי.
אין פלא שנשים לעיתים 'הולכות לאיבוד' בהתמודדות אם כל אלו.
במיוחד כשעומדות בפניך שאלות לגבי המתרחש ואפשרויות רבות להתמודדות עם המצב כמו: איך להתמודד עם תופעות פיזיות שצצות פתאום? ומה עם גלי חום? ואיך אני נראית? והשינויים במצב הרוח?
האנרגיה משתנה וכבר אין את הכוחות שהיו פעם
וכשזה הופך לבלתי נסבל למי לפנות?
רפואה קונבנציונלית? משלימה? אלטרנטיבית? טיפול רגשי?תזונה? פעילות גופנית? לקחת או לא לקחת הורמונים?
כל אחד אומר משהו אחר, זה מבלבל ולכי תתמודדי עם
כל זה לבד.
למרות שקיים הרבה מידע תיאורטי והמלצות ברשת, מחברות ואפילו מאנשי מקצוע, פעמים רבות הן סותרות האחת את השנייה, מבלבלות ומשאירות אותנו ללא מידע פרקטי ויד מכוונת. כזה שיאפשר לנו לקבל החלטות ולפעול מתוך הבנה והכרות עם עצמנו, בהתייחס לכל תחומי החיים, והכרות עם הפתרונות שעומדים לרשותנו.
הרחבת הידע התאורטי שלך בתחום חשוב בהבנה השינויים האופייניים לתקופה ואפשרויות הטיפול והוא בסיס איתן
להתקדם ממנו.
מפגש עם רופא נשים הוא חלק חשוב והכרחי בפאזל של הברור והטיפול באישה בגיל המעבר, אך הזמן שמוקדש לכל אישה אצל הרופא הוא 7 דקות בלבד. זמן שבקושי מספיק לבדיקה גינקולוגית, בוודאי שאין בו פניות ואפשרות להתבונן בתמונה השלמה ולדון על ההשפעות של הגיל על חייך, ובוודאי שלא לשוחח על נושאים רגישים כמו יובש נרתיקי, כאב במגע מיני ושלא נדבר על
החשק למין.
המפגשים איתי מאופיינים בפניות, אוזן קשבת וסבלנות, יאפשרו לך להבין את ההקשרים ולעשות אינטגרציה בין התסמינים השונים שאת חווה, לקבל מידע מהימן ולהבין את השינויים והתחושות המציפים אותך. לקבל תכנית אישית ויישומית, הדרכה וכלים להתמודד עם השינויים העוברים עליך כיום ועם תופעות העשויות להתרחש בעתיד.
לשאלות, לחששות ולהתלבטויות שיעלו בהמשך תקבלי מענה טלפוני או במייל וליווי רגשי.
כל זאת מתוך התייחסות לתמונה הכוללת, למצוקות ולצרכים שלך ומתוך הכרות עם מערכת הבריאות ומגוון הפתרונות שהיא מציעה על המומחיות שבה.
כך שתוכלי להתמודד עם אתגרי הגיל ובעיקר להשיב לך את השליטה בגופך ואת תחושת הביטחון.

ואם יש לי מגוון גדול של תסמינים ועבר רפואי מורכב, מה יש לך להציע לי?

סדר, במיוחד לנשים עם עבר רפואי מורכב אני מציעה לעשות ביחד סדר בדברים ולטפל מתוך תשומת לב להיסטוריה הרפואית המורכבת שלך, כי אני מאמינה שגם לנשים עם בעיות רפואיות מגיע להשתחרר מהתסמינים ויש דרכי טיפול מגוונות להציע להן.
מפנה אותך לתשובתי על השאלה למה חשוב שניפגש.

על כמה מפגשים מדובר?

אני מזמינה אותך למפגש טלפוני ראשוני, לשני מפגשים ממוקדים ולליווי טלפוני.

בהמשך, לבחירתך נוכל להיפגש ולהתייחס לתחומים נוספים.

ואם אני גרה רחוק? אפשר בזום?

בהחלט, בעידן שלנו נוכל להיעזר בטכנולוגיה, להימנע מנסיעות ממושכות ואיבוד זמן.
לבחירתך נוכל להיפגש באינטימיות גם בזום, אחת לאחת לכל דבר ועניין.
אני נוהגת להיפגש כך עם נשים מכל הארץ ואף עם ישראליות המתגוררות בחו"ל.

האם כל אישה שליווית השתחררה מכל התסמינים?

חלק מהנשים השתחררו מהתסמינים וחלקן חשו הקלה משמעותית ולמדו לחיות איתם בלי שהם יפגמו בסדר היום ואיכות החיים.

כולן חשו הקלה רגשית, מתח ופחד שהתפוגג, הרגישו מטופלות בכל היבט משמעותי, השתחררו מתרופות ותוספים מיותרים, החליפו תרופות לא מתאימות והגיעו, בהתאם לצורך, למומחים בתחום שהתאימו לצרכים שלהן.

מה דעתך על הורמונים?

לטיפול הורמונלי יכולה להיות תועלת רבה לנשים בגיל המעבר שתסמיני הגיל משבשים את חיי היום יום שלהן ופוגעים באיכות חייהן. הטיפול הוכח מחקרית כיעיל, יותר מכל אפשרות אחרת, לשליטה על התסמינים ביניהם גלי חום, הזעות ליליות, יובש בנרתיק ועוד.                                                
לטיפול ההורמונלי יש גם תפקיד חשוב בהגנה ארוכת הטווח על העצם ומניעת אוסטאופורוזיס, בהפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם, סרטן המעי הגס ועוד.

עם זאת נשים רבת מודאגות מהפוטנציאל לסיכון שקיים בטיפול ההורמונלי כמו עליה בסיכון לסרטן השד, קרישי דם, שבץ מוחי, סרטן הרחם (בנטילת אסטרוגן בלבד) ועלייה במשקל.

כמו מרבית המומחים כך גם אני מסכימה שהתועלת של הטיפול ההורמונלי עולה על פוטנציאל הסיכון שלו בתנאי שהתחלת הטיפול תעשה במה שאנו מכנים "חלון ההזדמנויות" שזה אומר מתי ניתן להתחיל טיפול הורמונלי כך שיגרום לתועלת מרובה ולא לנזק אפשרי וזה עד 10 שנים לאחר המחזור האחרון ועד גיל 60. כמו כן שניתנו ההורמונים הנכונים לך ובדרך המתאימה ביותר עבורך.

טיפול הורמונלי לא מתאים לכל אישה אם בשל התוויות נגד רפואיות, בגלל הנטייה שלה לטיפול טבעי/משלים, או בשל החששות שלה מהסיכון הטמון בו.

קבלת החלטה האם ליטול טיפול הורמונלי היא בחירה אישית שעליך לעשות על בסיס הרחבת הידע שלך על השינויים החלים בגיל ומה ניתן לעשות בקשר לזה ולאחר דיון עם הרופא/ה המטפל/ת על התועלת מול הסיכון האישי עבורך, ומתוך התחשבות באיכות החיים, בהעדפות שלך ובהשקפת עולמך. תוכלי להתייעץ גם עם אחות מומחית בתחום.

פעולות אלו יקנו לך יותר ביטחון הן בבחירת הטיפול המתאים לך והן בהתמודדות עם אתגרי הגיל.

מה דעתך על רפואה משלימה?

חלק מהנשים בגיל המעבר בוחרות שלא לטפל בתסמינים כלל. חלקן אינן מעוניינות ליטול הורמונים כי הן חושבות שזה לא טבעי וכי הן מודאגות מפוטנציאל הסיכון של הטיפול ההורמונלי ונשים אחרות טיפול הורמונלי לא אפשרי בשל מצב בריאותי.

לנשים אלו רפואה משלימה ורפואה אלטרנטיבית הפכו בשנים האחרונות לאפשרות פופולרית לטיפול. המגוון הרחב של האפשרויות לטיפול האלטרנטיבי או המשלים מאתגרת בבואנו לבחור את הטיפול היעיל והנכון לנו. הכוונה אישית תסייע לך לקבל החלטה.
דיקור סיני, ארומתרפיה, צמחי מרפא (קוהוש שחור, סנט ג'ון), הומאופתיה, CBT, טכניקות להרפיה, טיפול בהיפנוזה, יוגה ורפלקסולוגיה כולם דווחו כמסייעים בכ- 30% בטיפול בתסמיני גיל המעבר ובתחושת הרווחה כללית. אין להם תרומה משמעותית בשמירה על העצם ובמניעת מחלות לב וכלי דם.

אם בחרת בטיפול בצמחי מרפא –

מומלץ ליטול רק צמחי מרפא שאושרו ע"י משרד הבריאות והובטח שהם באיכות טובה, מכילים את המינון המדויק ושיש הנחיות ברורות לשימוש. אם לא כך, הם לא יכולים להיחשב בטוחים כי יתכנו שונות רבה במינונים, בעוצמה, ביעילות וכן סיכון לתופעות לואי ואינטראקציות עם תרופת אחרות.

ואם תתני לי עצה לעשות מהו שלא מתאים לי?

התהליך שנעבור הוא הדרגתי, מותאם לצרכים שלך, לאורח חייך, לבחירות שלך, להשקפת עולמך  כפי שתביאי לידי ביטוי במפגשים. הוא אינו מחייב ותמיד נוכל לבצע בו התאמות ולדייק אותו עוד יותר כך שיתאים לך.

האם אני צריכה הפנייה מרופא כדי להגיע אליך?

אין צורך בהפניה מרופא, תפני את עצמך ותתקבלי בברכה

עדיין לא פגשתי תסמינים, אבל שמעתי עליהם ואני חוששת, האם כדאי לעשות משהו כבר עכשיו?

אם גם את, כמו נשים רבות, חוששת מתסמיני הגיל, שיתכן ותפגשי בעתיד (או לא), הכרות מוקדמת איתם והידיעה שיש דרכים להתמודדות תוכל לסייע לך להשתחרר מהפחדים ולהתכונן רגשית ופיזית לתקופה. לכשתגיעי, תכנסי בשעריה מחוזקת ועם השקפת עולם ברורה, המבוססת על ידע מהיימן, לגבי הכיוון הטיפולי שנכון לך. כך תוכלי להתמודד עם השנויים ההורמונליים בדרכים טובות ויעילות ולראות את חצי הכוס המלאה.

אני כבר מעל עשור חווה תסמינים וכבר התנסיתי באינספור סוגים של טיפולים שלא עזרו, יש עדיין מה לעשות עם זה או שנועדתי לסבול כל חיי?

אני מאמינה שלא נגזר על אף אחת לסבול כל החיים. נוכל ביחד לבדוק לעומק מה נעשה, איזה טיפולים קיבלת ואיזה לא, ולמצוא את הטיפול ו/או את איש/אשת המקצוע שכן יוכלו לסייע לך.

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן