נשים רבות חוות מבוכה, נרתעות מלדבר על בעיות הקשורות למערכת השתן והמין ונמנעות מלפנות לטיפול, למרות שהן מטרידות ואף פוגעות באיכות החיים שלהן.
כדי להבין מה מתרחש, כיצד אפשר לטפל ולמי לפנות במצבים כאלו פניתי לזוהר כהן, פיזיותרפיסטית של רצפת האגן,
קולגה ברמב"ם ובעלת קליניקה לטיפול במצבים אלו.
זה קורה לכולן, בדרך כלל לקראת סוף שנות ה-40 או קצת אחרי גיל 50 – המחזור החודשי משתנה בהדרגתיות עד להפסקתו. בתקופה זו חלים שינויים בגוף האישה אשר משפיעים עליה הן מבחינה פיזית והן רגשית.
היום קיימים מגוון טיפולים להקלה על תסמיני גיל המעבר– החל ברפואה המשלימה עד לטיפול הורמונלי-מקומי או סיסטמי.
לפיזיותרפיה של רצפת האגן יש תפקיד במניעה וטיפול בחלק מהתופעות המתרחשות בגיל מאתגר זה.
מהי רצפת האגן שכולם מדברים עליה?
רצפת האגן כשמה כן היא – הרצפה של האגן שלנו. היא בנויה כערסל שרירי שבתוכו כלי דם וסיבי עצב, אשר נמתח בין עצם החיק מקדימה ועד עצם הזנב מאחור ומצד לצד – בין ירך ימין לירך שמאל. על רצפת האגן ממוקמים איברי האגן – קדמית נמצאת שלפוחית השתן, הרחם מאחוריה והרקטום (החלחולת) אחרון בצמוד לגב התחתון.
בתוך רצפת האגן עוברים הפתחים של איברים אלה – השופכה, הנרתיק ופי הטבעת. מסיבה זו, לשרירי רצפת האגן יש השפעה משמעותית על תפקוד מערכת השתן, מערכת העיכול והמין. לדוגמא – שרירים מכווצים יתר על המידה עלולים לגרום לקושי בהתרוקנות או לכאב בקיום יחסי מין, שרירים רפויים מידי עלולים לגרום לדליפות שתן, גזים או צואה. חולשה בשרירים אלה עלולה לגרום לצניחה של איברי האגן ולפגיעה בהנאה המינית.
הריונות, לידות, שינויים הורמונליים, התקדמות בגיל, הרגלי התרוקנות שגויים וחוסר פעילות גופנית מתאימה עלולים לפגוע ברצפת האגן וכך לפגוע גם בתפקוד מערכות אלו.
מה קורה בגיל המעבר?
בגיל המעבר, עם הירידה באסטרוגן והיחלשות של רצפת האגן, אנו רואים עלייה בבעיות כמו דליפת שתן, דליפות גזים ו/או צואה, חוסר נוחות או כאבים ביחסי מין, קושי רק להתאפק וריצה תכופה לשירותים ועוד. לכן, בגיל זה יש חשיבות מיוחדת להקפדה על תרגול ספציפי של שרירי רצפת האגן. כיוון שמדובר בשרירים שאינם נראים לעין, חלק מהנשים אינן יודעות כיצד לכווץ את שרירי רצפת האגן וחלקן אינן מכווצות אותן בצורה נכונה. יתרה מכך, חלק מהנשים דווקא סובלות מכיווץ יתר של השרירים, ואותן חשוב ללמד כיצד לבצע הרפיה שתהא אפקטיבית עבורן. פילאטיס ושיטת פאולה הן שיטות תרגול טובות אך הוכח מחקרית כי אינן מספקות על מנת לחזק ספציפית את שרירי רצפת האגן.
מהי פיזיותרפיה לרצפת האגן?
פיזיותרפיה לרצפת האגן מכוונת לתפקוד אופטימלי של שרירי רצפת האגן, על מנת להבטיח שליטה על הסוגרים של מערכת השתן והצואה, לתרום לתפקוד המיני ולעזור בייצוב הגו והאגן.
בדיקה אישית על ידי פיזיותרפיסטית רצפת האגן חשובה על מנת לאבחן את מקור הבעיה, ובהתאם לכך לבנות תוכנית טיפול מותאמת אישית, שתתייחס בנוסף לשרירי רצפת האגן גם לשרירי הבטן, הגב והירכיים, לפעילות הגופנית הכללית, ליציבה, לצורת הנשימה ועוד.
ובנימה אישית- חשוב שתדעי שגם אם חברותייך, שכנותייך, בנות משפחתך אינן מדברות על בעיות הקשורות ברצפת האגן, זה לא אומר שאינן סובלות מהן.
כ 30-40% מהנשים בגיל המעבר סובלות מבעיה אחת או יותר הקשורה לתפקוד לא מיטבי של רצפת האגן. ייעוץ וטיפול מתאים יכולים לחסוך לך עוגמת נפש ולשפר את איכות חייך באופן משמעותי, לעיתים יותר משחשבת. פחות טיפול תרופתי, מניעה או דחייה של טיפול ניתוחי ויכולת לתפקד בצורה חופשית הן חלק מהדוגמאות לכך.
מאחלת לך הנאה ובריאות שלמה בגיל שבו את יכולה להנות מחוכמתך, ניסיונך ופירות עמלך.
סובלת מדליפת שתן, קושי להתאפק וריצה תכופה לשירותים או חוסר נוחות/כאב ביחסי מין?
תוכלי לפגוש את זוהר כהן, מומחית בשיקום אורטופדי ופיזיותרפיה של רצפת האגן בקליניקה פרטית לטיפולים אורטופדיים ורצפת האגן לנשים וגברים בכפר חסידים, באתר ובטלפון 054-4970045
0 תגובות