הידעת? אחת ממחלות הסרטן הבודדות שניתן למנוע, טרם התפרצותה, היא סרטן צוואר הרחם.
גילוי מוקדם של שינויים בתאי רירית צוואר הרחם, זמן רב לפני הופעת מחלה, וטיפול מתאים יביאו, במרבית המקרים, להחלמה מלאה.
נוכל להימנע מהמחלה, גם בגיל המעבר ולאחריו, באמצעות מעקב רופא/ת נשים שגרתי ובדיקות לגילוי מוקדם.
בדיקות סקר לגילוי מוקדם של שינויים בצוואר הרחם
בדיקות של צוואר הרחם המסייעות באיתור שינויים טרום סרטניים מוקדמים שעלולים להפוך לגידול סרטני אם לא יטופלו בזמן. זיהוי מוקדם זה מאפשר מעקב, טיפול ומניעת סרטן צוואר הרחם.
לאחרונה נכנסו לכל קופות החולים בדיקות סקר חדשות מצילות חיים שהן שילוב של בדיקה לאיתור נוכחות זנים של נגיף הפפילומה האנושית ובדיקת פאפ סמיר (משטח מצוואר הרחם) לאיתור שינויים בתאי צוואר הרחם.
בתחילה נערכת בדיקה לאיתור זני נגיף הפפילומה בסיכון גבוה לפתח מחלה ובמידה וזוהו נגיפים תבוצע גם בדיקת פאפ סמיר לאיתור נוכחות של שינויים בתאי צוואר הרחם.
הבדיקות בסל הבריאות ומומלצות לנשים בגילאי 25-65 אחת לחמש שנים ולנשים בקבוצת סיכון בתדירות גבוהה יותר, בהתאם להנחייה רפואית.
משטח מצוואר הרחם – פאפ-סמיר (Pap Smear)
בדיקה של תאי רירית צוואר הרחם, באמצעותה ניתן לאפיין את התאים ולזהות שינויים בדרגות שונות .
מאז שהיא הפכה לבדיקת סקר המונית לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, נרשמה, במדינות שהקפידו להפוך את בדיקת הפאפ לבדיקת סקר המונית, ירידה תלולה בשכיחות הסרטן החודרני בצוואר הרחם ובשכיחות של מקרי המוות מהמחלה.
כיצד הבדיקה מתבצעת?
הבדיקה מתבצעת כחלק מבדיקה גינקולוגית שגרתית. לא ניתן לבצעה במהלך הדימום הווסתי או אם ידועה דלקת בנרתיק. היא אינה כרוכה בכאב אך יש נשים שחשות אי נוחות קלה בזמן נטילתה.
במהלך הבדיקה מוברש צוואר הרחם בעזרת מקלון עץ ו/או מברשת עדינה אשר מלקטת ממנו תאים שנשלחים לבדיקה במעבדה. הבדיקה המיקרוסקופית של התאים מאפשרת לאפיין, ברמת דיוק טובה, את סוג התאים, האם חלו בהם שינויים ואיזה .
אמינות הבדיקה
בדיקת פאפ סמיר מפחיתה אמנם את שיעור מקרי סרטן צוואר הרחם, אך היא אינה אבחנתית. יעילותה מוגבלת ונעה סביב ה- 60% לבדיקה בודדת ועולה כאשר חוזרים עליה אחת לשלוש שנים.
כאשר התשובה אינה תקינה
מרבית הנשים עם תוצאות משטח חריגות אינן מאובחנות עם סרטן צוואר הרחם, אלא עם שינויים מוקדמים בתאים.
במידה ומתקבלות תוצאות שאינן תקינות, מופנית האישה להמשך ברור באמצעות בדיקת קולפוסקופיה (הסתכלות דרך מיקרוסקופ על צוואר הרחם) וביופסיה (נטילת דגימת רקמה לבדיקה), במרפאת צוואר הרחם.
בדיקת HPV DNA
בדיקת גנטית לאבחון נוכחות נגיף הפפילומה האנושי (HPV – Human Papilloma Virus) וסיווגו לפי תתי זנים ורמת סיכון.
כיצד הבדיקה מתבצעת?
נוטלים אותה בדיוק כמו את בדיקת הפאפ סמיר, בבדיקה גניקולוגית שגרתית באופן שאינו כרוך בכאב או בהכנה מיוחדת.
מספר זני נגיף הפפילומה הנבדק משתנה בין קופות החולים השונות.
אמינות הבדיקה
בדיקה זו מגבירה את יעילות בדיקת הפאפ סמיר לגילוי מוקדם של נגעים טרום ממאירים וממאירים
מכ-60% למעל 90%.
מה משמעות תוצאה שלילית ותוצאה חיובית?
תוצאה שלילית להימצאות של נגיף הפפילומה בבדיקה משמעותה סבירות מאוד נמוכה שאותה אישה תפתח נגעים טרום סרטניים.
נוכחות של זנים בעלי "סיכון גבוה" בבדיקת HPV, במקביל לשינויים אופייניים בתאים בבדיקת פאפ סמיר, מצביעה על סיכון מוגבר לשינויים טרום ממאירים וממאירים ומסייעת בקבלת החלטה רפואית על הגישה הטיפולית והמעקב הנחוצים למניעת מחלה.
חיסון נגד HPV – גרדסיל 9
החיסון הוא אמצעי המניעה העיקרי כיום נגד סרטן צוואר הרחם, ניתן מגיל 9 ועד 45, מצריך מרשם רופא וכרוך, בגילאים שלנו, בעלות הנקבעת ע"י קופת החולים המבטחת.
החיסון יעיל לפחות ל- 15 שנים, כנגד 9 זנים של וירוס הפפילומה (31,33,45,52,58,6,11,16,18 ) הגורמים לכ- 90% מהיבלות בדרכי המין ולכ- 70% ממקרי סרטן צוואר הרחם.
הוא מונע הדבקה עתידית של המחוסנת בזני הנגיף הכלולים בחיסון, אך אינו מגן בפני זנים אחרים של הנגיף ולא מרפא נגעים קיימים בצוואר הרחם.
ניתן בהזרקה לשריר בשלוש מנות: בזמן שתבחרי, חודשיים לאחר המנה הראשונה וחצי שנה לאחר המנה השנייה.
מכיוון שהחיסון פועל רק נגד חלק מזני הנגיף הגורמים לסרטן, הוא לא מהווה ערובה מלאה למניעת סרטן צוואר הרחם ואינו תחליף לבדיקות לגילוי מוקדם. לכן התמידי בשגרת בדיקות הסקר גם לאחר קבלת החיסון.
תופעות לוואי אפשריות
בדומה לתופעות לוואי שיכולות להתרחש לאחר כל חיסון אחר גם לאחר קבלת חיסון זה ייתכנו תופעות לוואי. לרוב הן קלות וחולפות זמן קצר לאחר החיסון.
תופעות מקומיות כמו: אודם, כאב ונפיחות באזור ההזרקה
תופעות כלליות כמו: עליית חום (מיום החיסון ועד 15 ימים לאחר מכן), כאבי ראש, סחרחורות, הרגשה כללית רעה, כאבי שרירים וכאבי מפרקים, בחילות, הקאות, שלשולים וכאבי בטן.
אני מרגישה צורך לחזור על הדברים כי חשוב לי שתדעי – גילוי מוקדם וטיפול בזמן ימנעו התפתחות גידול סרטני בצוואר הרחם. אז אם לא נבדקת, זה הזמן שלך – צרי קשר עם הרופא/ת נשים שלך, תאמי בדיקה ותזכירי לה/לו לקחת גם בדיקות סקר אלו.
בריאות שלמה
0 תגובות