להפתעתי אני פוגשת בסדנאות עוד ועוד נשים בגיל המעבר שנמנעות מבדיקה גינקולוגית שגרתית ומבדיקות סקר למניעת סרטן צוואר הרחם. הן חושבות שלאחר שסיימו עם הילודה אין צורך שיבדקו או שהן נמנעות מכך כי הבדיקה מביכה אותן.
אם גם את נוהגת כך, חשוב לי שתדעי שאת מונעת מעצמך בדיקה פשוטה שיכולה למנוע סרטן בצוואר הרחם ולהציל חיים.
נתחיל במידע כללי על המחלה ובפוסט הבא תוכלי לקרא על הדרכים למניעתה.
צוואר הרחם (Cervix)
הוא החלק הצר והתחתון של הרחם, מחבר בין גוף הרחם לבין הנרתיק וחלקו התחתון בולט לתוך הנרתיק. מיקום זה מאפשר לצפות בו בבדיקה גינקולוגית אך גם חושף אותו לזיהומים שונים העוברים במגע מיני.
סרטן צוואר הרחם
הגורם העיקרי למחלה הוא זיהום בזנים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי – HPV.
הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בנשים בעולם אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס והרקטום.
בישראל מחלה זו אינה נפוצה, בכל שנה מאובחנות כ- 200 נשים עם סרטן צוואר הרחם,
רובן לא עברו בדיקות לאבחון מוקדם.
שכיחות המחלה ושכיחות מקרי המוות ממנה ירדו באופן משמעותי במדינות, כמו ישראל, שהקפידו להכניס בדיקות סקר לאבחון מוקדם ותכנית חיסון נגד HPV.
המחלה נדירה לפני גיל 20, מאובחנת לרוב בנשים באמצע החיים (צעירות מגיל 50) אך הסיכון קיים גם בגיל מבוגר יותר, ולכן ההמלצה לנשים היא להמשיך ולהיבדק בבדיקות שגרתיות עד גיל 70.
נגיף הפפילומה האנושי (HPV – Human Papilloma Virus)
שכיח מאוד באוכלוסייה, כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם לפחות בזן אחד של הנגיף, לרוב בזמן מגע אינטימי בין עור לעור או במגע מיני.
מוכרים למעלה מ-150 זנים שונים של הנגיף:
- חלקם נחשבים לבעלי סיכון נמוך (כמו זנים 6 ו-11), אשר לרוב הם אינם קשורים בהתפתחות סרטן, אך הם גורמים למחלת המין השכיחה קונדילומה, שסימניה החיצוניים הם יבלות באברי המין.
- זנים אחרים נחשבים לבעלי סיכון גבוה (כמו זנים 16 ו-18) משום שהם קשורים בהתפתחות של שינויים טרום-ממאירים וממאירים בצוואר הרחם. בנוסף לכך הם עלולים לגרום, בנשים ובגברים, לסרטן גם באברים אחרים כמו ברקטום, בפי הטבעת ובלוע .
זיהום בנגיף הפפילומה נחשב אמנם תנאי להתפתחות סרטן צוואר הרחם, אולם מרבית הנשים שידבקו בנגיף לא יחלו בסרטן מכיוון שמערכת החיסון מתגברת על הנגיף ומעלימה אותו.
במקרים מעטים בלבד תגרום ההידבקות בנגיף לשינויים תאיים אשר יתקדמו לשינויים טרום – ממאירים ולעיתים לסרטן.
מהלך המחלה
סרטן צוואר הרחם מתפתח בדרך כלל בצורה איטית, לאורך מספר שנים ובשלבים: משינוי טרום -סרטני בדרגה קלה, שללא אבחון וטיפול הופך לשינוי טרום סרטני בדרגה קשה ועד שמתפתח לגידול סרטני. מהלך איטי והדרגתי זה מאפשר אבחון מוקדם, טיפול ומניעת המחלה וזו הסיבה לכך שאני כותבת לך ומבקשת את תשומת ליבך לשמירה על הבריאות שלך.
אבחון
שינויים טרום-סרטניים וגידולים מוקדמים של צוואר הרחם לא תמיד מלווים בתסמינים ולעתים הם מתגלים בבדיקה גינקולוגית שגרתית. התסמינים הללו מעוררים חשד ומצריכים בדיקת רופא/ת נשים:
- דימומים לא סדירים
- דימום לאחר מגע מיני
- דימום לאחר שמחזור הווסת פסק (מנופאוזה)
- אי-נוחות במהלך קיום מגע מיני
- הפרשות חריגות מהנרתיק
כיצד תוכלי להפחית את הסיכוי שלך להדבק בנגיף?
אנשים רבים שנדבקו בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) אינם מראים כל סימן או אינם סובלים מתסמינים כך שייתכן שאינם יודעים שנדבקו בו והם עלולים להעביר את הווירוס לאדם אחר מבלי להיות מודעים לכך.
הפעולות הללו יפחיתו את הסיכון שלך להדבק:
- צמצמי את מספר הפרטנרים שלך למגע מיני
- אם אין לך בן זוג קבוע השתמשי בקונדום – השימוש בו יכול להפחית את הסיכון להידבקות למרות שההגנה הינה חלקית וההדבקה יכולה להתבצע במגע עור לעור באזורים שאינם מכוסים עם הקונדום.
- אם תוכלי להפסיק לעשן זה יפחית משמעותית את הסיכון להתפתחות המחלה.
- אם את צעירה מגיל 45 תוכלי לקבל חיסון נגד סרטן צוואר הרחם.
גילוי מוקדם של שינויים טרום ממאירים או ממאירים בצוואר הרחם וטיפול מתאים יביאו, במרבית המקרים, להחלמה מלאה.
את מוזמנת לעיין בפוסט הבא בו תמצאי מידע לגבי החיסון ובדיקות הסקר שיאפשרו אבחון, טיפול ומניעת מחלה.
זה הזמן עבורך להרים טלפון לתאם פגישה עם רופא/ת נשים, להיבדק ובהזדמנות זו לקחת איתך גם את החברות שלך. תעשי להן שירות מצוין
0 תגובות