במפגשים עם נשים אני שומעת מהן על הקשת הרחבה של תסמיני גיל המעבר שהן חוות בהיבט הפיזיולוגי, הרגשי, המיני והמנטלי. הן מביאות לידי ביטוי דרכים מגוונות להתמודדות ועוצמות שונות, כשכל אחת חווה את הגיל בדרך ייחודית לה ומנהלת אותו בדרכה.
כדי שתעברי בשלום את גיל המעבר ותרגישי חיונית, גאה בעצמך ומלאת ביטחון, חשוב שתביני את משמעות הגיל עבורך, את ההשלכות שלו עליך (בטווח הקצר ובטווח הארוך) ואת אפשרויות הטיפול הזמינות. אני מאמינה שהידע הזה יפוגג פחדים, יסייע לך להבין מהם האפשרויות העומדות בפניך, יאפשר לך לקחת אחריות ולקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורך.
כל אישה ייחודית ומגיבה אחרת מנשים אחרות לחסר באסטרוגן. לדוגמא, יש נשים שחוות גלי חום קלים שמשתפרים עם הזמן, אחרות חוות גלי חום קשים ומטרידים עד לכדי פגיעה באיכות החיים ויש נשים שסובלות מהם לאורך שנים רבות.
תסמיני גיל המעבר משתפרים לעיתים קרובות בעקבות שינויים באורח החיים כמו תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון. יש נשים שנעזרות ברפואה משלימה או בתרופות ללא מרשם. אך אם התסמינים פוגעים באיכות החיים שלך תוכלי להיעזר גם בטיפול הורמונלי.
המידע המפורט בפוסטים הבאים לגבי הסוגים השונים של ההורמונים, איזה תועלת הם יכולים להעניק לך ואיזה סיכון מעורב בכך, ייתן לך ידע בסיסי שתזדקקי לו בקבלת ההחלטה לגבי הטיפול הנכון לך.
מה זה טיפול הורמונלי
טיפול הורמונלי בגיל המעבר הוא תרופת מרשם שאושרה ע"י משרד הבריאות:
- להקלה על תסמיני הגיל הנגרמים כתוצאה מרמות נמוכות של אסטרוגן – גלי חום, קשיים בשינה, יובש נרתיקי ועוד
- למניעת אוסטאופורוזיס (דלדול העצם).
הטיפול כרוך בנטילת אסטרוגן במינון שיעלה את רמתו בדם ויפחית את גלי החום והתסמינים האחרים האופייניים לגיל. מכיוון שאסטרוגן גורם לעיבוי של רירית הרחם, נשים עם רחם צריכות ליטול הורמון נוסף, פרוגסטרון, כדי להגן על הרחם. נשים ללא רחם יטופלו באסטרוגן בלבד.
לפני הכל, תזכורת קצרה לגבי שלושת נקודות הציון במנופאוזה טבעית:
פרי מנופאוזה או גיל המעבר – משך הזמן בין התחלת התסמינים (כמו שינויים במחזור) ועד שנה לאחר המחזור האחרון.
מנופאוזה – נקודת זמן בה חלפו 12 חודשים רציפים מהווסת האחרונה שלך. מסמנת את סיום שנות הפוריות.
פוסט מנופאוזה – שלב המתחיל משנה לאחר המחזור האחרון ונמשך לאורך שארית חיינו.
תפקיד האסטרוגן
אסטרוגן הוא הורמון המין הנשי שמיוצר בתקופת הפוריות בעיקר על-ידי השחלות, עובר במחזור הדם ומשפיע כמעט על כל אברי הגוף. יש לו תפקידים משמעותיים בהתבגרות המינית (התפתחות השדיים וסימני מין משניים נוספים), במחזור החודשי ובהריון. הוא משפיע על צפיפות העצם, העור, המוח והבריאות הקוגניטיבית, תפקוד הלב וכלי הדם ועוד. השפעתו הנירחבת על מרבית המערכות בגוף היא הסיבה לכך שנשים בגיל המעבר חוות טווח רחב של תסמינים שונים.
תפקיד הפרוגסטרון
פרוגסטרון הוא הורמון מין נשי שמופרש מהגופיף הצהוב (שנותר בשחלה לאחר יציאת הביצית ממנו בשלב הביוץ של המחזור החודשי) ומהשליה במהלך הריון. יש לו תפקיד חשוב במחזור הווסת ותמיכה בשלבים הראשוניים של הריון. במידה ולא נוצר הריון הפרוגסטרון מפסיק את התעבות רירית הרחם ונוצר דימום ווסתי.
לפרוגסטרון יש חשיבות רבה בשל השפעתו המגינה על רירית הרחם מפני סרטן, בכך שהוא מונע עיבוי יתר של הרירית. זו הסיבה לכך שנשים עם רחם מקבלות טיפול הורמונלי משולב של אסטרוגן ופרוגסטרון. נשים שעברו ניתוח לכריתת רחם אינן זקוקות להגנה זו ולכן מטופלות באסטרוגן בלבד.
סוגי הורמונים
סוג ההורמונים שניתנים בטיפול ההורמונלי בגיל המעבר תלוי בשני גורמים עיקריים:
1. האם עברת ניתוח להסרת הרחם או לא
2. באיזה שלב במנופאוזה את נמצאת
אסטרוגן בלבד
אסטרוגן הוא ההורמון שמספק את ההקלה המשמעותית מתסמיני הגיל. ניתן לנשים ללא רחם שאינן זקוקות לתוספת של פרוגסטרון.
טיפול משולב של אסטרוגן ופרוגסטרון
תוספת של פרוגסטרון לטיפול באסטרוגן ניתנת במטרה להגן על נשים עם רחם מפני סרטן רירית הרחם, שעלול להתפתח כתוצאה מטיפול באסטרוגן בלבד.
הטיפול המשולב ניתן בשתי דרכים:
טיפול מחזורי שייצר דימום חודשי, לנשים בפרי מנופאוזה שעדין יש להן מחזור והן חוות את תסמיני הגיל.
טיפול מתמשך, ניתן לנשים בפוסט מנופאוזה (שנה ומעלה ללא מחזור), מכיל את אותם הורמונים אך לא גורם לדימום ווסתי.
דרכים עיקריות לנטילת הורמונים
סיסטמית (מערכתית) – דרך המתן בבליעה או דרך העור מאפשרת את החדרת ההורמון למחזור הדם והעברתו לכל אברי הגוף. מיועד לטיפול בגלי חום, הזעות ליליות, בתסמינים נרתיקים ולמניעת אוסטאופורוזיס.
מקומית – פועלת מקומית רק במקום בו נדרש כמו בנרתיק או ברחם.
תכשירים שונים המכילים הורמונים
טיפול הורמונלי זמין במגוון תכשירים:
טבליות לנטילה דרך הפה, חלקן מכילות אסטרוגן בלבד וחלקן שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון במינונים שונים.
דרך זו נוחה לנטילה, קלה להתאמת מינון ולהפסקת טיפול. החיסרון שלה הוא בצורך לנטילת טבליה יום יומית.
מדבקות להדבקה על העור דרכו ההורמונים נספגים ישירות למחזור הדם. במחקרים נמצא שבהשוואה לנטילת הורמונים דרך הפה, דרך נטילה זו מפחיתה את הסיכון לקרישי דם, בשל הפחתה בהשפעות על הכבד. את המדבקות יש להחליף פעמיים בשבוע וקל להפסיק את נטילתן, אך הן עלולות לגרום לגירוי בעור, חשוב לזכור מתי להחליף מדבקה, היא יכולה להיות גלויה לעין ולעיתים ליפול.
ג'ל נמרח על העור ומחדיר אסטרוגן ישירות למחזור הדם. הוא קל לשימוש אך יש להקפיד למרוח את הכמות הנכונה והוא יכול ללכלך.
טבליות לנרתיק – מכילות אסטרוגן במינון נמוך מאד המשתחרר רק באזור הנרתיק, להקלה על יובש נרתיקי ותסמיני שלפוחית השתן. טיפול זה אינו מיועד להקלה על גלי חום ולא למניעת אוסטאופורוזיס. הטבליות הגייניות, נוחות לשימוש ולא גורמות להפרשות נרתיקיות.
קרם לנרתיק – מכיל אסטרוגן בלבד, לטיפול רק ביובש נרתיקי ובתסמיני שלפוחית השתן. יכול לגרום להפרשה מהנרתיק וללכלך.
התקן תוך רחמי – מסוג מירנה, מפריש פרוגסטרון מקומית ברחם. מאושר על-ידי משרד הבריאות כטיפול נלווה לאסטרוגן בהגנה על רירית הרחם וכאמצעי למניעת הריון.
מניעת הריון
לטיפול הורמונלי בגיל המעבר אין השפעה מגינה מפני הריון, לכן אמצעי למניעת הריון (לא הורמונלי) מומלץ:
לנשים מתחת לגיל 50 עד שנתיים לאחר הווסת הספונטנית האחרונה
ולנשים מעל גיל 50 עד שנה לאחר הווסת הספונטנית האחרונה.
מעקב רפואי בעת נטילת טיפול הורמונלי
הקפידי על מעקב גינקולוגי תחילה לאחר שלושה חודשי טיפול ולאחר מכן אחת לשנה. בנוסף בדיקות שד, בדיקות דם ובהמשך הערכה תקופתית של היתרונות והסיכונים הכרוכים בהמשך הטיפול או הפסקתו.
כדי שתקבלי את ההחלטה הטיפולית הטובה ביותר עבורך חשוב שתעשי זאת בהתייעצות עם רופא/ת נשים ובליווי אחות, בעלי ניסיון בטיפול בנשים בגיל המעבר. ההחלטה צריכה להיות מבוססת על חומרת התסמינים שאת חווה והשפעתם על איכות חייך, גילך, הזמן שחלף מהמחזור האחרון, ההיסטוריה הרפואית שלך ושל משפחתך, עלות הטיפול והעדפות שלך.
אשמח ללוות אותך בהתלבטויות לגבי הטיפול הנכון לך ולסייע לך לעבור בשלום את גיל המעבר.
אם המידע הזה סייע לך להבין יותר מהו טיפול הורמונלי אני מזמינה אותך לקרוא את הפוסטים הבאים בנושא ואם את חושבת שזה יסייע גם לחברות שלך את מוזמנת להפיץ אותו גם להן.
0 תגובות