גיל המעבר יוצא אל האור בשנים האחרונות. מדובר יותר בשיחות אישיות אישה – לאישה, בתקשורת, במדיה החברתית ובקהילה הרפואית.
אני נרגשת לקחת חלק בשינוי משמעותי שמשפיע על חייהן של נשים רבות בישראל ובעולם. להיות חלק מתנועה עולמית ששמה לעצמה מטרה לקדם את איכות חייהן של נשים בגיל המעבר בכל ההיבטים – רפואי, זוגי, משפחתי, תעסוקתי, חברתי ועוד.
בישראל, בכל זמן נתון, יותר ממיליון נשים עוברות דרך גיל המעבר המאתגר
מתמודדות עם שינויים, תסמינים והרבה שאלות ותהיות – מה קורה לגוף ולנפש שלי? אני כבר לא מכירה את עצמי, האם אי פעם אחזור לאיכות החיים שהכרתי עד כה? לשינה רציפה? לאנרגיות? לשימחת החיים? איך נכון לטפל בתסמינים? לשמור על הבריאות? מה צופן לי העתיד? מי אני רוצה להיות? איך רוצה לחיות בשנים הבאות? ועוד.
החברה הישראלית היא שמרנית בכל הנוגע למוסד המשפחה ולילודה
מונעת משיקולים קיומיים ודמוגרפיים, בצד שורשים מהמסורת היהודית הרואה ב"פרו ורבו" את המצווה החשובה ביותר. לכן כשזה נוגע לבריאות הרבייה של האישה, בסוגיות כמו בריאות המחזור, פוריות, הריון ולידה, נשים זוכות לתמיכה גורפת ע"י המשפחה, הקהילה, עולם העבודה ומערכת הבריאות. אך לא כך בגיל המעבר. כאן, עד לשנתיים האחרונות, היתה שתיקה שמעבירה מסר מה חשוב ומה פחות חשוב. משאירה אותנו בבורות, בחוסר אונים וללא מענה רפואי הולם.
תוך כדי כתיבת שורות אלו אני חוזרת לתסכול ולאוזלת היד שחשתי כשזיהיתי, כאישה וכאחות אחראית מרפאת נשים במרכז הרפואי רמב"ם, את חוסר העניין של החברה הישראלית והתעלמות מערכת הבריאות מיותר ממליון נשים.
רואה בעיניים את הקשיים, הבלבול, הפחד והתסכול שנשים מבטאות אחת לאחת.
כך גם מתקוממת כשלא נמצא מחליף לרופא, בעל ניסיון רב בתחום, שפרש. כשאין מי שירצה להכנס לנעלים הגדולות של גיל המעבר.
מחליטה לפעול בכל המישורים
במסגרת זו נפגשת עם חברת הכנסת עאידא תומא סלימאן העומדת ברשות הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת. מציגה בפניה תכנית ארצית לשיפור הטיפול והשירות לנשים בגיל המעבר. מתמלאת תיקווה כשהיא מתלהבת ופונה לשר הבריאות.
לאחר מכן משתהה ומאוכזבת מגישת השר. לדעתו כל רופא נשים יכול לטפל בנשים בגיל המעבר ואין צורך להתייחס לקבוצת גיל זו באופן ייחודי. מתעלם לחלוטין מהעובדה שהתחום לא כלול בתכנית ההכשרה בגינקולוגיה. בנוסף מתעלם מכך שלכל אישה מוקדשות דקות בודדות לבדיקה, שיחה וייעוץ רפואי. זמן קצר שלא מאפשר התיחסות מעמיקה ומענה לצרכים המורכבים המאפיינים את התקופה הזו בחיים.
עדיין נשארות לבד, במצוקה וללא מענה מקצועי ומהיימן.
ואז – 06:30 רחוב העצמאות בחיפה, הפקק השגרתי בדרך לעבודה ברמב"ם.
בין גז לברקס צדה את עיני כתובת גרפיטי:
"תודה לכל מי שאמר 'לא' – הם הסיבה שעשיתי זאת בעצמי." (אלברט אינשטיין)
ה'אסימון נופל'
נזכרת בפתגם "אם אין אני לי מי לי".
מקבלת החלטה להקים קליניקה מחבקת לנשים בגיל המעבר
מקום המושתת על אמונה מקצועית בדרך של הקשבה, ידע מקצועי מהיימן ומעודכן, הדרכה, תמיכה, קשרים מקצועיים ולב רחב. כך נולדה 'איתך בגיל המעבר' ובהמשך גם אתר זה.
מסתבר שזו היתה רק ההתחלה כי את ההמשך כלל לא דמיינתי
- לפני שנתיים וחצי, רגע לפני פרוץ הקורונה לחיינו, הוקמה מטעם המועצה הלאומית לבריאות האישה וועדה. היא נקראה אל הדגל במטרה לקדם את רפואת גיל המעבר בשלושה תחומים: העלאת מודעות בקרב הנשים ואנשי/נשות הרפואה, הכשרת צוותים מקצועיים והקמת מרכזים ייעודיים לטיפול בנשים בגיל המעבר. התכנסנו נשות ואנשי רפואה המטפלים בנשים בגיל המעבר. רפואת נשים, פנימית ומשפחה, סיעוד, תזונה, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית ונציגת עמותת 'נשים לגופן'. בדקנו לעומק את הנעשה בארץ, גיבשנו המלצות שיוגשו למנכ"ל משרד הבריאות ואנו בהמתנה להוצאתם לפועל.
- עד אז מרגש להיווכח שהמצב בשטח משתנה מיום ליום, גיל המעבר הפך לנושא יותר מדובר בכנסים רפואיים, במדיה החברתית ובתקשורת.
- בורכנו בדר' אנה פטרוסוב אשר לקחה על עצמה בנחישות, מקצועיות ורגישות את מרפאת גיל המעבר ברמב"ם.
- במרכז האקדמי ללימודי המשך, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, הוקם קורס בנושא רפואת גיל המעבר לאנשי מקצועות הבריאות. אני בוגרת המחזור הראשון בו השתתפו כ- 70 אנשי מקצוע. במחזור השלישי סיימו כ- 300 ועוד היד נטויה. ההתעניינות ההולכת וגוברת מעידה על המודעות העולה לחשיבות לימודי גיל המעבר בקרב אנשי מקצועות הבריאות. אלו הפוגשים את האישה בצמתים שונים: גינקולוגים, רופאי משפחה, פיזיותרפיסטיות, אחיות, עובדות סוציאליות ועוד. המטרה – שכל אנשי הרפואה יכירו את משמעות הגיל. ידעו לקשר בין התסמינים השונים לגיל ויכירו את האפשרויות השונות להקלה וטיפול. יעניקו לנשים מענה מקצועי מהיימן ובהתאם לצורך יפנו אותן לאנשי מקצוע נוספים, מומחים בתחומים שונים.
- לראשונה באתר משרד הבריאות פורסם דף מידע לנשים בגיל המעבר שהייתי שותפה לכתיבתו. לקריאה לחצי כאן .
ממשיכה לבדוק את הצרכים והקשיים איתם אנחנו מתמודדות בתקופה זו של החיים. להתעדכן בנעשה בארץ ובעולם, למצוא דרכים יעילות להקלה וטיפול, ולקדם את רפואת הנשים בגיל המעבר.
אשמח לכל רעיון, בקשה והארה
מוזמנות להפגש ולעבור ביחד את אתגרי גיל המעבר
שלכן, נורית
0 תגובות