תסמיני גיל המעבר יכולים להיות מבלבלים כי גיל המעבר הוא הרבה מעבר לגלי חום!
נשים רבות מעל גיל 40 חוות מספר תסמינים הנובעים מחוסר איזון הורמונלי, אך רובן מדווחות שבריאותן מצוינת.
הייתכן? כן, מרבית הנשים מתעלמות מהתסמינים וממשיכות קדימה במרוץ החיים או חוות מבוכה ונמנעות מלדבר בגלוי ולפנות לייעוץ וטיפול רפואי.
יכול להיות שכמו נשים רבות, גם את מזמן לא נבדקת? לא מוצאת את הזמן לטפל בעצמך?
אני מזמינה אותך לנהוג אחרת כדי שתוכלי להרגיש במיטבך.
להיות קשובה לאיתותים שאת מקבלת מגופך, לחבר בין התסמינים השונים ולפנות לאנשי מקצוע שזו התמחותם. זה הזמן לבדיקות שגרה, אבחון, קבלת המלצות לשמירה על אורח חיים בריא וטיפול שיותאם לך אישית.
חוסר האיזון ההורמונלי שמשפיע על כ-80% מהנשים בגיל המעבר יכול להיות קשה להבנה, אפילו לרופא/ה שלך.
תסמיני גיל המעבר משפיעים עלינו פיזית, רגשית ומינית ובאים לידי ביטוי באופן ובעצמות שונות מאישה לאישה
ואין אישה אחת דומה לשנייה.
כיוון שמגוון התסמינים גדול (מוכרים כ-30), הם לא בהכרח ספציפיים, לא מוגבלים רק למערכת הגינקולוגית
ומופיעים בנפרד במהלך חודשים או אפילו שנים, קשה לקשר בינם לגיל ולהבחין שהגורם להם הוא חוסר איזון בהורמוני המין: אסטרוגן ופרוגסטרון.
אך לא רק הורמוני המין משפיעים על ההרגשה שלך אלא גם:
- תזונה
- עישון
- מתח
- פעילות גופנית
- בריאותך הכללית ומצבי חולי
- רמות האינסולין
- תפקוד בלוטת התריס
- וטיפול תרופתי
אם את מתמודדת עם אחד או יותר מהתסמינים הבאים, התחילי לחבר ביניהם ובדקי כיצד את מרגישה.
הייתכן שמדובר בגיל המעבר?
- חולשה
- עייפות/תשישות
- הפרעות בשינה
- אי סדירות ושינויים באופי המחזורים
- גלי חום
- הזעות ליליות
- שינויים במצב הרוח, 'פתיל קצר'
- חרדה, דיכדוך, דיכאון
- יובש נרתיקי
- כאב במגע מיני
- ירידה בחשק המיני
- רגישות בשדיים
- דופק מואץ
- עלייה במשקל ושינויים במבנה הגוף
- אי נוחות/כאב במפרקים
- שינויים בעור, בשיער
- החמרה של אלרגיות
- תחושת נימול או עיקצוץ בגוף
- ערפול מחשבתי
- קשיי ריכוז
- ירידה בזיכרון
- מחשבה מעורפלת
- כאבי ראש
- יובש בעיניים
- בעיות חניכיים
- דלקות חוזרות בדרכי השתן
- דחיפות במתן שתן
- דליפת שתן במאמץ
- סחרחורות, חוסר שווי משקל ועילפון
- כל תופעה גופנית חדשה ותסמינים נוספים שבאים 'משום מקום'
אבחון גיל המעבר
אין בדיקה אחת שתאבחן אם אישה בגיל המעבר או לא. מעל גיל 45 אבחון נעשה בדרך כלל באמצעות סקירת העבר הרפואי, דפוס מחזורי הווסת והתסמינים. בנשים צעירות מגיל 45 בדיקת דם להורמונים תסייע לאבחון גיל המעבר, הסיבה לכך ובהתאם לצורך ברור פוריות. בגיל 45 ומעלה אין צורך בבדיקות דם שמודדות את רמת ההורמונים מכיוון שבתקופה זו הם משתנים לעיתים קרובות, עולים ויורדים כמו יו-יו, לכן הבדיקה תבטא את רמת ההורמון רק ברגע נטילתה ואין קשר בינה לבין נוכחות תסמינים או צורך בטיפול.
סקר שערכה עמותת 'נשים לגופן' ב- 2019 ממפה לראשונה את תסמיני גיל המעבר בקרב נשים בישראל. נמצא, כי תנודות במצב הרוח, קשיי שינה, ריכוז וזיכרון, גלי חום, ירידה בחשק המיני, עייפות קיצונית ועליה במשקל הם התסמינים הנפוצים ביותר מהם נשים סובלות.
התסמינים השכיחים הם:
שינויים במחזור
הם בדרך כלל הסימן הראשון לשינויים הורמונליים ולהתחלת גיל המעבר אך לעיתים אין קשר בין הפסקת הווסת ובין הופעת התסמינים האחרים. את יכולה להרגיש את כל אותם תסמינים של גיל המעבר ועדיין לקבל מחזור וסת סדיר.
הם יכולים לבוא לידי ביטוי באי סדירות כמו דימומים לעתים קרובות מהרגיל או דימומים לעתים רחוקות
ושינויים באופי המחזורים כמו לעתים דימומים כבדים מאד ולעתים הכתמות הנמשכות זמן ממושך.
גלי חום והזעות ליליות
התסמין האופייני, השכיח והמטריד ביותר בגיל המעבר, נגרם כתוצאה משינויים במרכז המווסת את חום הגוף במוח. משפיע על 80%-60% מהנשים ובא לידי ביטוי בצורה שונה מבחינת העצמה והמשך שלו. נשים רבות חוות גלי חום מידי פעם ולא מוטרדות מכך. אך כ- 20% מהנשים חוות גלי חום חמורים שיכולים לפגוע בעבודה, בשינה ובאיכות החיים. הם מופיעים ללא סימנים מוקדמים, אך גורמים כמו שתיית משקאות חמים, טמפרטורת חדר גבוהה, אלכוהול ומתח עלולים לעורר אותם. מתרחשים במהלך היום או הלילה, מלווים לעיתים קרובות בהזעה, אודם של העור, קצב לב מהיר ונמשכים בד"כ 1-5 דקות. מרבית הנשים חוות אותם למשך 6 חודשים ועד שנתיים. למרות שהם משתפרים עם הזמן גם ללא טיפול, חשוב לטפל בהם. לכ 10% מהנשים גלי החום יכולים להמשך זמן ממושך יותר.
ירידה באיכות השינה
באה לידי ביטוי בתופעות כמו קושי להירדם, שינה קטועה (יקיצה במהלך הלילה וקושי בהירדמות לאחר מכן), יקיצה מוקדמת בבוקר ותחושת חוסר רעננות לאחר השינה. קשיים בשינה נגרמים בעקבות גלי חום והזעות ליליות, צורך להטיל שתן, מתח וחרדה ועוד. אם השינה שלך לא מספקת ולא איכותית את ככל הנראה מרגישה פגיעה בתפקוד היום יומי:
- עייפות
- ליקוי בקשב ובזיכרון
- פגיעה ביכולת לעבוד
- שינויים במצב הרוח
- עצבנות
- נטייה לתאונות ולטעויות
- כאבי ראש
עלייה במשקל ושינויים במבנה הגוף
פיזור השומן בגוף בגיל המעבר משתנה ועובר מאזור הירכיים והאגן (מבנה גוף של אגס) לאזור הבטן (מבנה גוף של תפוח). עלייה במשקל יכולה להתרחש כתוצאה מחילוף חומרים איטי יותר וירידה במסת השריר. גם אם אף פעם לא היתה לך בעיה של עודף משקל.
שינויים בשיער
שער שופע הוא סימן לנעורים, בריאות ויופי. זה יכול להיות מתסכל מאד לחוות נשירת שיער מוגברת, התדלדלות של שיער, צמיחת שיער דק ומנגד צמיחת שיער מיותר על הסנטר או הפנים. התופעות הללו הן יותר מבעיה קוסמטית בעלת השלכות רגשיות והשפעה על הדימוי העצמי. בריאות השער משקפת גם את בריאותך הכללית ומביאה לידי ביטוי
- חוסר איזון הורמונלי
- חסרים תזונתיים (כמו חסר בוויטמינים D ו- A, חלבון, ברזל ועוד),
- מתח
- מחלות שונות
- טיפול תרופתי
- ואת תפקוד בלוטת התריס
תסמיני הנרתיק ושלפוחית השתן
רמות נמוכות של אסטרוגן גורמות, לעיתים קרובות, לאי נוחות ולבעיות בנרתיק ובדרכי השתן ובעקבותיהם למצוקה משמעותית, משפיעים על חיי המין ואפילו על בחירת הבגדים שאת לובשת. אך נשים רבות מרגישות קושי לדבר על השינויים הללו, נבוכות מלשוחח על כך אפילו עם האחות והרופא שלהן ואינן מטופלות, למרות שקיימים טיפולים יעילים שיכולים להקל ואף לפתור לחלוטין את הבעיה. אף על פי שתסמיני הנרתיק ושלפוחית השתן יכולים להתרחש בשלב מוקדם של גיל המעבר, הם שכיחים יותר מספר שנים לאחר המחזור האחרון או מספר שנים לאחר הפסקת טיפול הורמונלי. התסמינים יכולים להיות יובש נרתיקי לפני ובמהלך מגע מיני, תחושת אי נוחות בנרתיק, כאב במגע מיני, גרד או תחושת בערה (תסמינים הדומים לפטרת), גירוי בשפתיים החיצוניות, דלקות חוזרות בנרתיק ו/או בדרכי השתן ודליפת שתן.
ירידה בליבידו (בחשק למין)
נשים שמאבדות את היצר הבריא שלהן למין יכולות לחוש תסכול, אכזבה והשפעה ישירה על הזוגיות שלה. הגורם השכיח לירידה בליבידו בנשים הוא חוסר איזון של הורמוני המין אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון ולכן נשים רבות חשות בכך בגיל המעבר. אבל ליבידו נמוך מושפע גם מתסמינים כמו דכדוך, יובש נרתיקי (שיכול לגרום לכאב במגע מיני), תשישות, גלי חום, הזעות ליליות, קשיים בשינה, נסיבות חיים ומתח.
האם תוכלי להפוך את הקושי הזה להזדמנות לשינוי? להתבונן ולבדוק מהם הצרכים המיניים והאינטימיים שלך בתקופה הזו של החיים, לשוחח על כך עם בן/בת הזוג ולמצוא ביחד את הדרך שתהיה מתאימה לשניכם לחלוק הנאה מינית?
רגישות, כאב ונוקשות במפרקים
נגרמים ככל הנראה מהשפעת החסר באסטרוגן על הרצועות סביב המפרק. שכיח שנחווה זאת באזור הצוואר, פרק כף היד, הכתפיים ועוד. התופעה לא תמיד משויכת לגיל המעבר מכיוון שגורמים נוספים, כמו דלקת מפרקים, שכיחים גם הם באותו הגיל.
שינויים במצב הרוח
רגישות יתר, עצבנות, חוסר סבלנות ו'פתיל קצר', דכדוך, דאגה וחרדה, קשיים בריכוז, שכחה וירידה בתחושת הרווחה הכללית קשורים לשינויים ההורמונליים, באופן ישיר או עקיף כתגובה להפרעות בשינה. עם זאת, אירועי חיים אחרים כמו דאגה להורים מזדקנים, לילדים מתבגרים, עומס ומתח בעבודה ועוד שכיחים גם הם בתקופה הזו של החיים ויכולים לתרום לתסמינים אלו.
דפיקות לב מהירות (פלפיטציות)
תחושה של דופק לב לא רגיל בבית החזה ולעיתים גם בגרון ובצוואר. נשים מתארות הרגשה שהלב שלהן עומד לקפוץ מהחזה. יכול להיות מלווה בגלי חום או חרדה וגם ללא. יכול להופיע בפעילות אך גם במנוחה ולהיגרם כתוצאה ממצבי לחץ, כתופעות לוואי של תרופות ולעיתים רחוקות הן יכולות להעיד על אי-סדירות של קצב הלב. עבור נשים מסוימות פלפיטציות הן התסמין העיקרי או המוקדם לגיל המעבר ולירידה ברמת ההורמונים.
פלפיטציות מחייבות הערכה רפואית מקיפה על ידי רופא המשפחה ולעיתים גם רופא קרדיולוג לשלילת בעיה לבבית. משנשללה בעיה כזו, פני להתייעצות עם רופא/ה נשים שגיל המעבר הוא תחום עיסוקו.
אני מאמינה שעם מודעות, מידע מהיימן והכוונה מקצועית תוכלי לטפל בתסמינים הללו ואחרים, להרגיש טוב, להרגיש יפה, שמחה ובעלת ביטחון עצמי.
אם המידע הזה עזר לך להבין יותר טוב את תסמיני הגיל ואת חושבת שהוא יכול לעזור גם לנשים אחרות את מוזמנת להפיץ אותו לחברות שלך.
0 תגובות